Noen definisjoner

I Norge har noen begreper blitt stemplet som "fy-fy". Og belagt med et innhold som slett ikke passer med virkeligheten. 


Et slikt begrep er "lavkarbo". Som ikke er et entydig begrep. Det er bare en fellesbetegnelse på ulike typer kosthold som har til felles at man begrenser inntaket av -først og fremst - raske karbohydrater som sukker og stivelse. Utover dette kan innholdet i kostholdet variere veldig fra person til person. De fleste som velger å definere seg til "lavkarbo" har likevel et fokus på sunnhet og helse. Og et kosthold som i stor grad består av grønnsaker, rene kjøtt-og fiskeprodukter, frø, nøtter, og for en del også gryn og belgfrukter. 

Et annet begrep er "LCHF" som er en forkortelse for "Low Carb High Fat". Mange tenker og tror at det betyr at man kun mesker seg med fløte og smør, og fettkanten på kotelettene. Tvert imot - vil jeg si. 
I praksis -slik både jeg og de jeg kjenner som har denne typen kosthold - betyr det et kosthold med store mengder grønnsaker, litt kjøtt, fisk, nøtter, frø, avokado, olivenolje, litt smør, ost. Hvis man legger sammen energien i denne maten, samlet sett, som man får i seg i løpet av en dag på et slikt kosthold, oppdager man at andelen som kommer fra fettet i disse matvarene, blir ganske høyt. Fordi både nøtter, frø, olje, ost, kjøtt og fisk inneholder alle en viss del fett. Og siden fett er energirikt blir andelen energi fra dette næringsstoffet høyt. Og ja fett er et næringsstoff - viktig sådan - ikke en farlig og giftig ingrediens. 

Jeg kan gi et eksempel: 
Til middagen i dag laget jeg hjemmelaget burgerbrød av blomkål. Dette fylte jeg med salat, diverse grønnsaker, og burger som jeg laget av oksekjøtt og bacon (og egg som bindemiddel). Totalt ble da karbohydrat, fett -og energiregnskapet omtrent slik: 

Burgerbrødet: 

17 gram parmesanost

100 gram blomkål

1/3 egg

1/2 ss mandelmel

1/2 ss kokosmel

Tilsammen utgjorde et slikt burgerbrød 150 Kcal, 14 gram protein, 4,4 gram karbohydrater og 7,8 gram fett.


Burgeren

Per burger 

67 gram storfekjøtt

33 gram bacon

1/2 egg

Denne utgjorde 291 kalorier, 21,5 gram protein, 0,5 gram karbohydrater og 22,8 gram fett. 

Som saus brukte jeg ca 50 gram creme fraishe og 1/2 ss avokado-olje, jeg hadde også isbergsalat, rødløk, paprika, agurk, oliven og to tynne skiver jarlsberg a 15 gram (=8,1 gram fett) mellom burger og burgerbrød. 

Så summa summarun fikk jeg i meg rikelig med grønnsaker, litt ost, litt kjøtt, litt nøtter, samt ca et egg og litt melkeprodukt. 

Totalt ca 566 kalorier, av disse kom 348 (= 61 %) fra fett, 198 (35 %) fra protein, og 19,6 (4 %) kom fra karbohydrater. 

Det visuelle inntrykket av middagstallerkenen var "grønnsaker". Ikke "fett". 

Fokuset i dette kostholdet er ikke "fett", men hvilke sunne matvarer man bør spise. Fokuset er UBEHANDLET mat, ekte mat, ikke halvfabrikata. Naturlige oljer og fettstoffer ikke behandlet av kjemikalier eller kunstig fremstilt. Fravær av sukker og stivelse som gir blodsukkerstigning og insulinstimulering. Og det går helt fint å leve godt uten pasta, ris, brød, poteter og sukker. 

Så om du tror at LCHF eller lavkarbo betyr tallerken med smør og bacon, tar du feil. Veldig feil.  :)