Om meg

   
Mitt navn er Eli-Anne Skaug. Jeg jobber som lege i en norsk bykommune, som spesialist i rehabilitering. Jeg har en doktorgrad der jeg har sett på blodårefunksjonen hos friske, og hvilke faktorer som påvirker den. Jeg har alltid hatt interesse for mat som del av en sunn livsstil, og rent faglig spesielt for diabetes/metabolsk syndrom og den massive økningen vi har sett av disse tilstandene siste årene. Noe jeg ikke minst merker hos egne pasienter. 
Ifb med mitt doktorgrads-arbeid leste jeg meg opp på kosthold ift hjertekarsykdom. Og innså da at det vi helsefolk og forskere og myndigheter MENER om kosthold, i liten grad er evidensbasert. Så jeg gravde mer, og oppdaget at vi på mange måter har vært på helt feil spor. Så jeg la om mitt eget (og familiens kosthold) helt. Sukker ble bannlyst. Raske karbohydrater, stivelse, ris, pasta er ikke lenger på min handleliste. 
Og oppdaget at helse, fysisk form ble mye bedre. En betennelse jeg har slitt med i munnen siste 30 år, ble borte etter kun 3 uker uten sukker/stivelse. 
Ett år senere gikk jeg ett skritt lenger. Jeg kom over en vitenskapelig studie om kneartrose, som viste bedring av artrosesmerter ved endring av kosthold til såkalt LCHF (lav karbo og høyt fett). Jeg har siden en kneskade for 7 år siden vært gjennom 2 kneoperasjoner, en i hvert kne, men slitt med kroniske smerter. Jeg har alltid likt å løpe, noe som ikke har vært mulig på flere år. Etter 3 - 4 uker på denne kosten, der fettinntak stod for over 70 % av kalori-inntaket mitt, forsvant knesmertene. Og jeg kunne løpe igjen! Jeg turte nesten ikke tro det var sant. Først en løpetur på 6 km. Deretter ny løpetur dagen etter på 6 km. Og etterhvert 8 og 10 km flere dager på rad uten at knesmertene kom tilbake (dog kjennes det i muskler som ikke har vært brukt så mye på en stund..). 

    

    

Jeg følger med på forskningslitteraturen som dukker opp om temaet. Og nå er der en økende innsikt og erkjennelse av at sukker, raske karbohydrater/stivelse som håndteres som sukker i kroppen vår, ikke gir noe godt ift helse. Og  sannsynligvis også bidrar sterkt til den ekstreme økningen i diabetes type 2 (som tidligere var "gammelmanns-sykdom", men som nå også rammer små barn) og fedme. Og ikke minst - økning i fettlever hos barn, unge og voksne, som ikke skyldes alkohol. 


Det som gjør meg veldig frustrert er at mye av forskningen som utgis er sponset av sukkerindustrien, og matindustri som selger sukkerholdige varer. Og denne "disclaimer" er godt gjemt - ofte - i en liten setning bak ett eller annet "vindu" i artiklene. Men når man har lest mange slike artikler, kjenner man igjen ordlyden i konklusjonen - som alltid - uten unntak - angir tolkninger av funn i favør av produsenten som har betalt. Dvs - de ufarliggjør sukkerinntak og drar alltid inn andre "mulige faktorer" som skal forklare ev ugunstige funn. 


For de som er opptatt av helse og sannhet, er det faktum at matvare-industri overhodet får betale ernærings-forskning helt uforståelig. 

I denne bloggen kommer jeg til å ta for meg og skrive om ulike vitenskapelige artikler som finnes om temaet. En om gangen. Artiklene linkes til så sant de ligger åpne ute. Så kan de som vil også selv lese selve arbeidet. Men vær kritisk - se på HVEM som betaler (google gjerne den/de som oppgis som "funding", se på HVORDAN studien er designet, og HVORDAN det konkluderes.